Johannes-Passion van Demantius

Laatste update: 28 maart 2021 - 22:47 uur

Op Youtube: onze liveopname van Demantius' Johannes-Passion.

> naar de video

Première ‘Dictatuur' - voor koor a capella op tekst van Jan Terlouw - bij Tweede Kamerverkiezingen

Laatste update: 15 maart 2021 - 11:08 uur

Naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen zingt het Laurens Collegium Rotterdam Dictatuur, een werk van dirigent Wiecher Mandemaker voor koor a capella. Het werk is een toonzetting van het gedicht van Jan Terlouw, uit zijn bundel Gedichte gedachten. Het ging op 15 maart in première op youtube: https://youtu.be/zdzQI-ssnsY.

“Domheid en macht, doodenge vrienden,” zo luiden de eerste regels uit het gedicht van Jan Terlouw. Het gedicht sluit af met een pleidooi om de grondbeginselen waarop de Nederlandse samenleving is gebouwd, te bewaken. Het Laurens Collegium Rotterdam zet deze tekst kracht bij met een opname, die het beroepskoor vorige week maakte in de Laurenskerk in Rotterdam. Dirigent Wiecher Mandemaker componeerde Dictatuur speciaal naar aanleiding van de verkiezingen.  

Tijdens de COVID-19-pandemie brengt het Laurens Collegium Rotterdam diverse opnames uit die belangrijke gebeurtenissen en periodes in stad en land markeren, zoals de Tweede Kamerverkiezingen, de Passietijd en de herdenking op 4 mei.

 

Livestreams cantatediensten en concerten

Laatste update: 19 februari 2021 - 16:49 uur

Om ervoor te zorgen dat je, hoe dan ook, kunt meegenieten, worden de cantatediensten en concerten vanuit de Laurenskerk dit najaar gestreamd. Net als in de Laurenskerk zelf vragen we ook aan thuisluisteraars een bijdrage. De betaalinformatie komt vanzelf in beeld.

> naar livestreams

> de liturgie van 21 februari

 

Oudjaar met Beethoven 9

Laatste update: 19 februari 2021 - 16:49 uur

Freude vanuit Ahoy! Als afsluiting van het Beethovenjaar 2020 kun je genieten van de volledige negende symfonie van Beethoven. Het is een spectaculaire opname van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en ons Rotterdam Symphony Chorus onder leiding van Andrew Manze. Niet in de Doelen, maar in RTM Stage, het gloednieuwe concertpodium in Ahoy. 

> reserveer jouw gratis digitale stoel voor Beethovens Negende

International Classical Music Award

Laatste update: 19 december 2020 - 20:21 uur

We hebben een International Classical Music Award gewonnen! Het gaat om een award voor de liveopname van Jeanne d’Arc au bûcher van Arthur Honegger met het Koninklijk Concertgebouworkest in de categorie koormuziek.

> lees meer

Recensie Solennelle

Laatste update: 19 december 2020 - 20:21 uur

"In beide werken tonen koor, solisten en instrumentalisten grote klasse." (ND)

> cd 'Solennelle' bestellen via onze webwinkel

> https://www.nd.nl/nieuws/muziek/hayo-boerema-s-werk-is-hedendaags-met-een-soms.3605631.lynkx

Vocaal ensemble bij jou thuis

Laatste update: 19 december 2020 - 20:21 uur

Elke zondag komen wij met een vocaal ensemble bij jou thuis, via TV Rijnmond vanaf 10.00 uur. De uitzending wordt elk halfuur herhaald en is ook online te volgen. Blijf zo in deze coronatijd met ons verbonden door koormuziek.

> programma Geloof in Rijnmond

> uitzending 3 mei 2020 

Nationaal Practicum Koordirigenten uitgesteld

Laatste update: 26 juni 2020 - 13:57 uur

Op zaterdag 14 maart 2020 zou het eerste Nationaal Practicum voor Koordirigenten bij ons plaatsvinden. Dit evenement is uitgesteld vanwege het coronavirus.

Het koorpracticum vindt op een nader te bepalen moment plaats. Studenten koordirectie uit het gehele land zullen zich hiervoor bij ons verzamelen in Rotterdam, om delen uit de Matthäus-Passion, motetten van Poulenc en chansons van Hindemith onder handen te nemen. De docenten zijn Wiecher Mandemaker, Daniel Reuss, Jos Vermunt en Rob Vermeulen.

Matthäus in de Laurens 5 april 2020 afgelast

Laatste update: 26 juni 2020 - 13:57 uur

Naar aanleiding van de door de overheid genomen maatregelen rondom het coronavirus is de Matthäus in de Laurens afgelast. Met bezoekers die een stoel hebben geadopteerd nemen wij binnenkort contact op.

> abonneer je op de e-nieuwsbrief

Schaatsen voor een nieuw orgel

Laatste update: 26 juni 2020 - 13:56 uur

Op vrijdag 24 januari zal het Schaatsteam Laurenskerk een poging wagen de 100 km te schaatsen op de Oostenrijkse Weissensee. Het team bestaat uit dirigent Wiecher Mandemaker, cantorijlid Mirjam van den Hoek en oud-cantorijlid Douwe Klinkenberg. Zij willen op deze wijze geld inzamelen voor het nieuw te bouwen koororgel in de Laurenskerk. Doneer een vast bedrag of een bedrag per geschaatste kilometer.

> lees meer

Yannick is terug

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:51 uur

... en wij zijn erbij!

> lees meer

Gramophone over onze cd met KCO

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:51 uur

"Superb French enunciation from both Dutch choruses" (Gramophone)". "An intense Jeanne d'Arc au bûcher from the Royal Concertgebouw Orchestra." ***** (Bachtrack) "Onvergetelijke Jeanne d’Arc" (Parool) "Zeldzame bezieling in Honeggers Jeanne" (Place de l'Opera)
Uitgave: Super Audio CD, te koop via webshop van het Koninklijk Concertgebouworkest.

https://www.gramophone.co.uk/review/honegger-jeanne-darcau-b%C3%BBcher-den%C3%A8ve

https://www.concertgebouworkest.nl/nl/honegger-jeanne-d-arc-au-bucher

Tenoren gezocht

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:51 uur

De Laurenscantorij is op zoek naar tenoren. Lijkt het jou leuk om bij een koor te zingen dat zowel Bach als Mahler uitvoert op hoog niveau? Heb je zin in vocale uitdaging? Neem dan contact met ons op via nieuweleden@laurenscantorij.nl.

Dirigent Barend Schuurman overleden

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:51 uur

Met droefheid delen we u mee dat onze oud-dirigent Barend Schuurman op dinsdag 4 juni 2019 thuis is overleden. Onze gewaardeerde muzikale vader is 81 jaar geworden. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Greet, zijn kinderen, zijn kleinkinderen en allen die getroffen zijn door dit verlies. Wij wensen hun veel sterkte toe.

Vele waardevolle muzikale gebeurtenissen mochten wij onder zijn leiding meemaken. Hij inspireerde ons met zijn expertise in muziek en theologie, zijn respect voor de componist en zijn gedegen omgang met de partituur. In de laatste jaren dirigeerde hij af en toe nog in een cantatedienst. In dit kader staat de uitvoering van Stravinsky’s Cantata W89 in oktober 2016 in ons geheugen gegrift. Ook denken we vol bewondering terug aan Bachs Actus Tragicus bij de presentatie van zijn boek Bachs cantates toen en nu.

De afscheidsbijeenkomst vond plaats in de Laurenskerk te Rotterdam op dinsdag 11 juni om 13.30 uur.

Recensies Jeanne d'Arc

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:51 uur

“Maar de uitvoeringenreeks is óók een triomfantelijk bewijs van de bloeiende  koorcultuur in Nederland, met exemplarische aandelen van zowel het Nationaal Kinderkoor als het Rotterdam Symphony Chorus, dat bij het orkest debuteerde en er hopelijk nog vaak zal terugkeren.” NRC

> https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/28/honeggers-jean-darc-die-vreselijke-vlam-zal-mijn-bruidsjurk-zijn-a1917668

> https://www.operamagazine.nl/headline/45592/zeldzame-bezieling-in-honeggers-jeanne/

> http://www.anthonyogus.co.uk/honeggers-jeanne-darc-au-bucher-at-the-concertgebouw/

> https://bachtrack.com/es_ES/review-honegger-jeanne-arc-deneve-royal-concertgebouw-september-2018

> terugluisteren

> foto's Amsterdam

> foto's Rotterdam

Sfeerimpressie Paradijsvogels

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:51 uur

Het concert Paradijsvogels van Natuurmonumenten en het Laurens Collegium Rotterdam was een groot succes.

> bekijk sfeerimpressie

Seizoensbrochure

Laatste update: 23 januari 2020 - 11:50 uur

"Het heeft iets magisch, de menselijke stem." De nieuwe seizoensbrochure is uit! Lees het woord vooraf van artistiek leider Wiecher Mandemaker en ontdek alles over dit seizoen in de brochure 2018-2019.

Recensie 'Modeluitvoering Carmina Burana'

Laatste update: 28 juni 2018 - 13:45 uur

"Het Rotterdam Symphony Chorus zorgde voor overweldigende koorzang," aldus Opera Magazine in een recensie van de Carmina Burana met de broers Jussen.

> lees de recensie

War Requiem

Laatste update: 28 juni 2018 - 13:45 uur

War Requiem in beeld bij de nationale televisie in België

bekijk nieuwsitem >

Liveopname Prokofjev

Laatste update: 28 juni 2018 - 13:45 uur

Bekijk hier de liveopname van de Oktobercantate van Prokofjev. Het Rotterdam Symphony Chorus zong dit werk in het Gergiev Festival. 

Nieuwe look & website

Laatste update: 23 juni 2017 - 16:46 uur

De koren hebben een nieuwe look en een nieuwe website gekregen. Zo laten we zien dat onze koren gezamenlijk zorgen voor een breed aanbod aan koormuziek. Tegelijk geven we het onderscheid tussen de verschillende koren ook visueel aan.

Het logo laat geluidsgolven zien die weerkaatsen tegen de muren van een concertruimte, in het bijzonder de Laurenskerk, en daarbinnen een ruit vormen. Rood staat voor de gemeenschappelijke passie en voedingsbodem die de koren verbindt. Elk koor is hierop geënt met een eigen kleur. Geel staat voor de Laurenscantorij, blauw voor het Laurens Collegium Rotterdam, en samen worden ze groen in het Rotterdam Symphony Chorus.

contact

Stichting Laurenscantorij
Postbus 21264
3001AG Rotterdam
06 410 79 452
info @ laurenscantorij.nl (spaties verwijderen)
IBAN NL93 ABNA 0640 7556 66

contactformulier